Slika 1 naslov

Spomenik u Curugu na trecoj rampi predstavlja ssss ss s dfdf sdf dfsfs sdfs Pročitaj vise »

 

O Memorijalnom društvu “Racija 1942″ Čurug

IZVEŠTAJ O RADU

     Na promociji knjige Aleksandra Veljića „Racija – zaboravljeni genocid“ održanoj 12. februara 2009. godine u prepunoj sali čuruške zemljoradničke zadruge pokrenuta je inicijativa o osnivanju Društva za očuvanje sećanja na žrtve januarske Racije 1942. godine.

Memorijalno društvo „Racija 1942“ osnovano  28. oktobra 2009. godine, a kod APR u Registar udruženja, upisano pod brojem BU 92/2009 dana 16. novembra 2009. godine.

Ciljevi  Memorijalnog društva „Racija 1942.“ su da okupi građane Srbije, da zajedničkim snagama, kao deo civilnog, nevladinog i neprofitnog sektora, deluju u pravcu: negovanja tradicije za očuvanje sećanja na žrtve racije i genocida, potpomogne istraživačke delatnosti, priKupljanje i sistematizaciju podataka o događajima vezanim za period Racije 1942. godine i genocida, podiže društvenu svest i razumevanje svih oblika genocida tokom Drugog svetskog rata i ukaže na pogubnost nacističke i fašističke ideologije.

Već šestu godinu naše Društvo se u praksi  dokazuje u aktivnom suprotstav-ljanju  protiv svake međunacionalne i verske netrpeljivosti.

Aktivnosti na pripremama i

izvođenju građevinskih radova

     Zgradu, u kojoj se nalazi Muzej žrtava racije, izgradio je Branko NovakovTopalov 1925. godine kao poslovno-stambeni obje-kat. Poslovni deo zgrade je imao funkciju žitnog magacina do januara 1942. godine, kada je u njemu za vreme januarske racije ubijeno nekoliko stotina žena, muška-raca, staraca i dece – žitelja Čuruga.

Kao korisnici Magacina, obezbedili smo svu potrebnu dokumentaaciju za izvođenje radova na adaptaciji ovog prostora i njegovo pretvaranje u Muzej.

Radove na rekonstrukciji zgrade  je finansiralo je Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske. Projektant je bila dipl. inž. arh Mira Jovanović. Radove je izvelo Preduzeće „Jumol“ iz Subotice, a konzervatorski nadzor su vršili stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine.

     Muzej žrtava racije u Čurugu su svečano otvorili predsednici Srbije i Mađarske gospoda   Tomislav   Nikolić   i  Janoš Ader 26. juna 2013. godine.

Redovne aktivnosti Muzeja žrtava racije u Čurugu

   Nakon otvaranja Muzeja, na raspisani konkurs, javila se grupa volontera za posao kustosa-amatera u Muzeju, tako da  je sada Muzej otvoren za javnost svakog dana.  Za vreme zimskih i hladnih dana Muzej smo otvrali samo po potrebi (na telefonski poziv posetilaca, volonteri su za par minuta dolazili i otvarali Muzej).

Sa Turističkom organizacijijom opštine Žabalj uspostavili smo veoma lepu saradnju, tako da u svim prospektima i ponudama koje priprema ova organizacijam na vidnom mestu je istaknut naš Muzej, što je doprinelo još većim broju posetilaca van Čuruga.

Imali smo organizovane posete autobusom iz Sombora, Beograda, Bačke Palanke, Novog Sada, Subotice… Imali smo i veliki broj posetilaca iz Mađarske.

Na osnovu učešća na konkursu od Minisrstva kulture i informisanja Republike Srbije smo dobili 100.000 dinara i počeli rad na Elektronskoj bazi podataka žrtava racije 1942. godine.

Organizacija parastosa i pomena žrtvama racije

Svake godine organizjemo u Čurugu parastos za žrtve racije i to 4. januara u Muzeju, a 6. januara kod spomenika žrtvama Racije na Tisi – III rampa. Posebno je bilo dostojanstveno obeležavanje 70-te godiš-njice 2012. godine, kada je Parastos služio Njegovo preosveštenstvo Episkop bački  Irinej uz sasluženje osam Episkopa i brojnog sveštenstva Eparhije bačke.

      Takođe smo organizovali Pomen žrtvama racije na novosadskom kupalištu Štrand, gde je na našu inicijativu postavljeno i spomen obeležje, a učestvovali smo na Komemoracijama koje su orga-nizovali  Eparhija bačka i grad Novi Sad na Keju žrtava racije.

    Sem organizacije Parastosa u Čurugu i na Štrandu u Novom Sadu,  učestvovali u organizaciji parastosa i pomena žrtvama januarske racije u Mošorinu, Bečeju, Žablju, Gospođincima i Đurđevu.

Manifestacija „Noć muzeja“

    Prvo javno otvaranje Topalovog magacina za javnost je bilo u noći 15. maja 2010. godine u okviru Nacionalne manifestacije „Noć muzeja“, da bi te aktivnosti nastavi-li i narednih godina..

Na zvaničnom sajtu manifestacije „Noć muzeja“ svake godine smo imali svoju stranicu, a o našim aktivnostima posvećenih manifestaciji Noć muzeja su redov-no izveštavali radio i televizijske stanice kao i štampani mediji.

 Ostale aktivnosti Društva

      Već petu godinu za redom,  učestvujemo u odavanju počasti, prilikom obeležavanja godišnjice stradanja mađarskih civilnih žrtava iz 1944/45. godine kod Spomenika u Boronju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>